Културно-уметничко друштво ,,Моравац“

 

Историјат

Педесетих година 20. века, када су почели да се формирају и оснивају домови разнродних типова и намене, а нарочито домови културе, у Ћићевцу су почели да се окупљају људи који су имали афинитета према драмском стваралаштву, књизи, фолклору и другим културним облицима деловања. Залагањем Милорада Мацића, у то време студента Економског факултета у Београду и члана КУД-а Валтер, фолклорна секција долази до изражаја при тадашњој фирмираној устнови културе. Осим у поменутом КУД-у Валтер, Мацић је стицао знање и у КУД-у Бранко Крсмановић, такође из Београда. Гостовањем тада већ постојећих КУД-ова из Београда, први пут су се у нашем крају видели сплетови игара на начин који данас знамо. Може се рећи да је до 1957. год. Мацић био носилац културног живота. Од 1957. год. значајан допринос и успешан наставак развијања фолклорне секције чини Предраг Поповић Баја. Поповић је своје играчко знање стекао у АКУД-у Шпанац, из Београда. Он у Ћићевцу припрема нове сплетове игара и убрзо фолклорна секција осваја прву награду – прво место на такмичењу фолклора у Крушевцу. У наредних неколико година, a нарочито 1962. и 1963. год., долази до повећања чланства у секцији. Тиме су створени материјални и кадровски услови, те је током 1964. г. дошло до озваничења формирања Културно-уметничког друштва Моравац. Може се рећи да је КУД Моравац имао неколико периода оивичених дужим или краћим прекидима.

Прву управу КУД-а Моравац од 1965. до 1969. год. чине: Предраг Поповић (председник), Рајко Лазић (подпредседник), Слободан Пешић (благајник), Петар Иванов (благајник), Топлица Алесандровић, Милан Живковић, Слободан Стојановић, Мирјана Кркић, Петар Вељковић, Мирјана Миљковић, Вукадин Миленковић, Миодраг Станковић, Десимир Петковић.

Асистент Предрагу Поповићу био је Милан Живковић Жужи, наставник физичког васпитања у основној школи. Он ће касније преузети вођење ансамбла и остати дугогодишњи кореограф. Деловање М. Живковића оставиће дубоког трага у генерацијама које су као играчи стасавали и деловали све до краја деведесетих година 20. века, и као кореограф и као инструменталиста – хармоникаш. КУД Моравац у овом делу Србије привукао је велику пажњу својим радом, а нарочито концертним деловањем широм тадашње СФР Југославије. Поред М. Живковића, као његови асистенти, временом радили су Вукадин Миленковић, Душан Радосављевић Ћук и Славиша Петровић Цоре. Врхунац ће се десити 1982. год. када је КУД имао 43 наступа ван Ћићевца и та је година била крунисана гостовањем у Клубу Југословена у Бирмосу (Аустрија). Након овог међународног наступа, необјашњиво, чланство се нагло осипа и уследиће пауза од неколико година. Овај период рада, најпре фолклорне секције од 1953., а потом званично КУД-а Моравац од 1964. г., све до 1982. г. може се сматрати првим периодом рада.

Најзаслужнији за спашавање КУД-а Моравац, као и његово постојање данас, био је Зоран Столић, који је 1986. г. затекао само име на папиру, дакле без играча, без свирача и без ношњи (ношња која је сакупљана и шивена деценијама још од рада фолклорне секције педесетих година).  Мукотрпним радом, од нуле, З. Столић обновио је културно-уметничко деловање Моравца. Постаје његов председник, а Боривоје Видојковић секретар КУД-а. Окупља се одлична генерација играча што од неких старих играча, а претежно од нових и млађих. То је поново била успешна генерација у своме времену и игрању. Тиме започење други период рада. Сјајним радом З. Столића, 1994. године КУД је поново и дефинитивно враћен у састав Библиотеке из које је потекао, где му је природно место и у чијем је саставу до данас. Убрзо следи нова пауза због недостатка материјални средстава и финансијске кризе у држави тих година. Крајем деведесетих М. Живковић успева да по старом опробаном рецепту – из фолклорне секције Освновне школе Доситеј Обрадовић – одабере и формира будуће играче КУД-а Моравац. Тај трећи период рада КУД-а био је кратак јер је рат 1999. године, који се десио Србији, оставио трага на Моравац и поново зауставио рад.

КУД данас

Кореографа М. Живковића, 1999. године, наслеђује кореограф Драган Симић. Може се рећи да је кореограф Симић имао најпотпуније етнокореолошко знање и усавршавање од свих кореографа који су пре њега радили. Он је већ у својим средњошколским данима био члан АКУД-а Абрашевић (Београд). Кораке усавршава од Десанке Ђорђевић, Боре Талевског и Веље Аговског. Такође, похађао је семинаре код Оливере Васић и Радојице Кузмановића, директора Националног ансамбла Коло. Д. Симић је заслужан за успехе КУД-а Моравац до 2020. год. и тај четврти период рада КУД-а. Са Симићем долази и нови хармоникаш КУД-а Саша Милошковић Штрћа.

То су већ биле генерације младих играча чији су родитељи били чланови у претходним периодима постојања КУД-а. Нови кореограф је успео у веома тешком и захтевном подвигу за сваког кореографа да нова генерација надмаши све успехе и домете својих родитељa, те да наставе да успешно представљају КУД-а Моравац и општину Ћићевац. Може се рећи да су биле то можда и најуспешније генерације. Како то природном еволуцијом бива, нови кореограф задржава кореографије које су се до тада играле, попут Врањанске свите и Игре из Шумадије, али поставља нове које се нису играле:

 • игре косовског Поморавља,
 • На Тумбу на вашар (игре из Црне Траве),
 • игре из Горње Пчиње,
 • игре из Босилеграда,
 • игре из београдске Посавине,
 • игре из Троморавља,
 • игре из околине Ниша,
 • игре из Бујановца,
 • игре Горњег Понишавља (Пирот),
 • игре влашког Црноречја,
 • Свадбене влашке игре из Исакова
 • игре из Ужица.

Године рада Д. Симића донеле су значајне наступе и гостовања у Костолцу, Великом Градишту, Северној Македонији, Бугарској, као и освајањем награда од којих је најзначајнија Гран при на Балкан фолк фесту у Бугарској и дипплома Best of the Best.

2018. године играчи ветерани самоиницијативно се отцепљују и оснивају своје засебно удружење регистровано у АПР-у РС под називом КУД Моравац Ветерани. Тиме одлазе из матичног КУД-а Моравац и започињу свој самостални пут као тек основано младо удружење.

После 2020. и тококм 2021. год., одласком кореографа Симића, чланство КУД-а Моравац поново се осипа и замире. Овог пута, недостају опет играчи и кореограф; кореограф који ће наставити успешно попут Живковића и Симића. Сада, 2022. године, на иницијативу Марка Алексића, в.д. директора Народне библиотеке Ћићевац, поново је покренуто систематско оживљавање рада и деловања КУД-а Моравац, које можемо сматрати почетком петог периода деловања КУД-а.

За потребе интернет странице текста је преузет (и адаптиран) највише из доле наведеног извора под 1, а мањим делом из извора под 2 и под 3:

 1. Ћићевац са околином, Историјска и антропогеографска студија, Мирослав Димитријевић и сарадници, САНУ за проучавање села – Културно-просветна заједница Републике Србије, Београд, 1999. год., 436-439 стр.
 2. Моравац, 50 година у срцу свих нас, Александра Милутиновић, Народна библиотека Ћићевац, Ћићевац, 2012. год.
 3. YouTube интернет платформа: https://www.youtube.com/watch?v=YUoxQTgKE64

Неке од наступа можете погледати на YouTube интернет платформи: https://www.youtube.com/watch?v=vYrU0aXxNi0

 

 

Са наступа у оквиру прославе Дана општине

Васкрс 2017

Васкрс 2017.

 КУД „Моравац“- Васкрс 2016.

Новогодишњи концерт

Новогодишњи концерт, децембар 2016. год.

Наступ из 2018. год.